ANTOLOGIJA -AZRA -PAVEL

Šember pjenušac Pavel

AZRA

PAVEL

Pariz ti je dao sebe
Dio neba zauvjek
Što te muči na kraju puta
Sječaš li se Španije


Zanima me da li bi opet
Išao u rovove
Oh Pavel
Neman je pred vratima


Govoriš mi o ideji
O patriotizmu generacije
Da li je to skup interesa nekorisnih ljudi
Ili nešto vrijedno robije

Razgovarajmo o slobodi
Sjećaš li se Španije
Oh Pavel
Neman je pred vratima


Johnny Štulić

Teško je to i nezahvalno reći, ali mnogima, pa tako i meni, pjesma Pavel možda je i po tekstu, a i melodijski, najljepša pjesma sa Azrinog albuma Filigranski pločnici, a u mom slučaju meni najdraža.

Radi se o pravom biseru među silnim drugim popularnim pjesmama drugih velikih domaćih bandova onog vremena, vremena u kojem je sve bilo nekako jednostavnije i prirodnije.

Ovakvu pjesmu, potpisujem, na našim prostorima nitko drugi nije skladao u zadnjih nešto više od četrdeset godina. Kako bih to rekao, radi se o pjesmi koja je po kvaliteti na svjetskom nivou, i ne sramim se reći da se po mom mišljenju može po svojoj ljepoti uklopiti među takve pjesme kao što su to Absolute Beginners, Gyongyhaju Lany (Djevojka biserne kose), ili Love of my Life.

A sada malo o značenju same pjesme. Ovo sam čuo iz druge ruke, pa se neću zaklinjati u to da je ovo točno, no evo što sam ja načuo o ovoj pjesmi.

Glavni sudionik pjesme, Pavel, bivši je revolucionarni borac, koji je sudjelovao u ratu u Španiji u tridesetim godinama prošlog stoljeća. Jedno je vrijeme vjerojatno proveo u Parizu, otud stih -Pariz ti je dao sebe… -Što te muči na kraju puta, -moglo bi značiti da je Pavel već veoma star, kao i stih, -Neman je pred vratima, (smrt je pred vratima). Pitanje, -Da li bi opet išao u rovove, -odnosi se na pitanje koje mnogi u svijetu postavljaju sebi, ne samo u ratnim situacijama, nego i u svakodnevnom životu, a to je slijedeće pitanje, -Kad bih se mogao vratiti u prošlost, što bih i da li bih nešto mogao mijenjati, i da li bismo kao stariji i malo pametniji ponovo učinili ono što smo nekad učinili.

Što se tiče patriotizma generacije, domoljublje se nekako ponajviše definira kroz krizne situacije u svijetu, uz sudjelovanje u ratovima za svoju (ili tuđu), domovinu, ali i općenito ljubav prema svojoj domovini. I na kraju, smisao Pavelove životne priče, razlog njegovog sudjelovanja u Španskom ratu, žudnja za slobodom, koja je kao i Pavela, potaknula mnoge ljude širom svijeta da se priključe raznim revolucionarnim pokretima i sudjeluju u brojnim revolucionarnim ratovima. I za kraj opet stih, -Neman je pred vratima.

Johnny je zbog ovakvih pjesama, ali i mnogih drugih, postao legenda, ponovo spominjem, svjetskog nivoa, i u svakom slučaju izvanserijski kompozitor, tekstopisac, gitarista i pjevač jedne velike grupe, koja se zvala, zove se i zvati će se Azra zauvijek. A pošto je Johnny izjavio da je on bio alfa i omega Azre, tada ime tog banda možemo preimenovati u -Johnny. I za kraj, ako sam tu nešto pogriješio, Johnny, ne sudi mi prestrogo.

Živanović Aleksandar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno