MALO BIJELOGA ZA ŠMRKANJE -ERIC CLAPTON -COCAIN

Pjesmu je skladao i objavio glazbenik J.J.Cale 1976. godine. Pjesmu je obradio i proslavio Eric Clapton, koji je tu obradu uvrstio na svoj album Slowhand iz 1977. g. Clapton je znao obraditi i neke druge pjesme J.J. Calea, a to su između ostalih bile After Midnight i Travelin´ Light.

Kritičar Richard Gilliam nazvao je ovu pjesmu posljednjom među najpopularnijim Claptonovim hitovima i rekao da je Cocain čak i za jednog Claptona, sa toliko svog vlastitog kvalitetnog materijala, postao kao obrada jedna od najboljih Claptonovih pjesama uopće.

Što se same pjesme tiče, ispočetka sam, bez razumjevanja teksta ove pjesme, shvačajući da se radi o pjesmi koja nosi naziv jedne teške droge, a znajući da je Clapton imao iskustava sa teškim drogama, pomislio da Clapton u pjesmi opisuje svoja iskustva sa drogama i da na neki način i odobrava njihovu konzumaciju.

Čitajući preko interneta izvorni engleski tekst ove pjesme, ništa mi nije bilo jasno. A onda sam na internetu pronašao i prijevod ove pjesme i dalje mi ništa nije bilo jasno. Ono što sam uspio otprilike shvatiti je da pjesma govori o tome da ako želiš da ti je lijepo, uzmi kokain. Ako želiš biti sretan, uzmi kokain. Ako ti je loše, uzmi kokain. Ako želiš ovo ili ono, ako ti je ovako ili onako, tu je kokain. Svaka peta riječ u pjesmi je kokain. A i što bi netko pomislio čitajući ili slušajući tekst ove pjesme, nego isto ono što sam ja pomislio.

No postoji i druga strana medalje. Poanta cijele pjesme je u njenoj dvosmislenosti. Evo što je Clapton izjavio o ovoj pjesmi, -Nije dobro da napišete pjesmu protiv droge. Pjesma Cocaine je ustvari pjesma protiv konzumacije droga. Njena dvosmislenost posljedica je zamisli da ako napišete nedvosmislenu pjesmu koja je anti zlouporabe droga, ljudima se to neće svidjeti, jer će se uplašiti i bit će im neugodno, znajući da možda netko od njihovih bliskih guta drogu. Ako promatrate pjesmu iz daljine, bez da se udubite u nju i shvatite njeno pravo značenje, tada će vam se činiti da pjesma podržava kokain i njegovu konzumaciju. No kad se netko malo bolje zagleda… I zato je to ustvari pametna pjesma protiv droge. –Tako je Clapton izjavio o ovoj pjesmi.

Clapton, uvidjevši da je njegova pjesma krivo shvaćena od velike većine ljudi, uopće nije izvodio tu pjesmu uživo. No vremenom je pjesmi dodao stih –Taj prljavi kokain, -i na taj je način počeo izvoditi ovu pjesmu i na svojim koncertima.

Je li mu uspjelo ovim načinom izvedbe ove pjesme smanjiti količinu konzumacije droga u svijetu, to ne znam, ali u svakom slučaju svi bismo to trebali učiniti, za početak makar napisati bar jednu pjesmu koja govori protiv konzumacije droga, a ta je konzumacija postala globalni fenomen i naizgled se protiv toga ne može učiniti ništa.

Pjesmu namjerno neću prevoditi da je netko ne bi krivo shvatio (čitaj, -ja nisam uspio skontati kako da je prevedem, jer nisam dorastao prijevodu ovako čudnih pjesama. Pokušao sam sa Jethro Tullom, pa nije išlo. Tako ne ide ni ovo).

Živanović Aleksandar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Popularno